Ervaringen van cliënten

Ervaringen van cliënten:

Anna, 27 jaar:

Wanneer je een jaar geleden aan mij had gevraagd: ‘Kun je uitleggen wat haptotherapie met je kan doen?’ had ik hier geen duidelijk antwoord op kunnen geven. Het is moeilijk te duiden, maar de ervaring leert dat je gaat voelen waar het  uiteindelijk om draait.

Het voelen en stilstaan bij mijn leven en de situaties waarin ik mij bevind, zijn binnen dit proces onderwerp van gesprek. Het ging niet goed met mij, ik zat niet lekker in mijn vel en ik had het gevoel dat ik overspannen was. Ik wilde leren om minder in mijn hoofd te zitten, en meer te gaan voelen.
Haptotherapie begint en zit ‘m in alles wat je beweegt, tot in de kleinste handelingen. Dat klinkt misschien zweverig maar het is waar. Een klein voorbeeld is het kiezen hoe ik op een stoel ga zitten, of wanneer ik een volgende afspraak wil maken. Ga ik daarin aangeven wat ik fijn vind, of denk ik dit alleen maar en geef ik dit niet aan? Spreek ik mijn wens en behoefte uit, of laat ik me meeslepen door de ander/anderen?

Ik vond het vooral in de middelste periode erg heftig, confronterend en emotioneel. Ik werd me bewust van de dingen die je voelt en ziet, maar wist daar nog niet altijd op te reageren zoals ik dat graag wilde. Leren stilstaan, omgaan met afwijzing, keuzes maken, grenzen aangeven en daarbij blijven, zijn niet de meest gemakkelijke onderwerpen. Door middel van oefeningen die ik met Lilian deed (in de ruimte, op de bank) kwamen deze onderwerpen naar voren. Soms is het praten fijn, maar dekt dit niet helemaal de lading. Door de oefeningen snapte ik het dan vaak beter en werd ik gedwongen om te gaan voelen.

Mijn ervaring met Lilian kan ik omschrijven als betrouwbaar, alle aandacht voor mij en daarbij het vermogen van haar, wat ervoor zorgt dat ze je geen woorden in de mond legt, maar het zelf laat ervaren en voelen. Dit zorgde voor een prettige, veilige sfeer en leerde ik om minder te pleasen, maar meer zelfvertrouwen te krijgen in de dingen die ik doe en wat ik zelf wil. Ik zou dit niet gemist willen hebben. Lilian bedankt:-)

Contact